IntensivePT

View Original

Q & A PT-omgång 20200727

Fick in några riktigt bra frågor från det här gänget, som dessutom frikostigt delade med sig av egna skadeerfarenheter. Här är ett urval av de frågor som ställdes:

Q: När man säljer ett träningsschema till en klient är man då tvungen att gå med till gymmet och visa hen alla övningar?

Det beror på hur du arbetar. Om du arbetar som PT på ett gym är det naturligt att klienten primärt betalar för PT-pass och får träningsprogram på köpet. Om man tränar regelbundet med PT ska det ingå ett träningsprogram, som dessutom bör uppdateras med jämna mellanrum.
Om du däremot arbetar som online-PT är det framförallt tränings- och kostprogrammen du säljer och då brukar det inte ingår fysiska träffar. Sedan kan man som PT vara lite kreativ och erbjuda en hybridtjänst, exempelvis att online-klienter får köpa till vanliga PT-timmar till ett något rabatterat pris om de vill ha hjälp med något praktiskt på gymmet. Det kan annars vara en nackdel med onlineträning att du inte har samma möjligheter att övervaka dina klienters träning. Själv låter jag online-klienter filma övningar vid behov så att jag kan ge feedback på utförandet. Om jag bedömer att tekniken inte håller måttet kanske jag väljer att ta bort den övningen ur programmet alternativt föreslår att de ska köpa en PT-timme för en ordentlig teknikgenomgång. I annat fall - om det ser hyfsat bra ut - räcker det oftast med lite korrektiv feedback och sedan får de filma igen och så kan jag se om det skett någon förbättring.

Som online-PT är det bra att ha tillgång till en övningsbank och övningsbeskrivningar som man antingen fixar på egen hand eller använder sig av något av de program (appar) jag pratar om i min föreläsning.

Så i korthet: som PT på gymmet betalar klienten primärt för träningspassen och ett träningsprogram ska då ingå medan en online-PT främst säljer träningsprogram som man sedan kan komplettera med att erbjuda fysisk personlig träning också, mot en extra kostnad.

Q: Hur vanligt är det att folk runtomkring på gymmet lägger sig i under ett PT-pass och hur hanterar du en sådan situation?

Det är inte jättevanligt men det händer att andra medlemmar kommer fram och ställer enstaka frågor, exempelvis hur man ställer in en viss maskin eller dylikt. Jag har själv historiskt haft något bristande tålamod med det för jag vill helst inte bli avbruten när jag arbetar med en klient. Åldern och erfarenheten har dock långsamt börjat göra sig påminda och numera har jag inga större problem med att hantera det. Om det bara är en simpel fråga som jag kan svara på direkt, ex. “vad är det för lösenord till gymmets wifi?” brukar jag göra det men i annat fall kan man helt enkelt säga “jag är tyvärr lite upptagen med min PT-klient nu men jag kan komma till dig efter vårt pass” (alternativt hänvisa till receptionen eller annan kollega som är tillgänglig).

Det bästa är att vara trevlig men ändå markera lite försiktigt att “den här tiden är reserverad för min betalande PT-klient”. De flesta brukar vara förstående (även om det finns undantag).

Q: Om jag som PT har en klient med t.ex. ryggproblem som man inte är helt hundra på eller känner sig osäker, är det då bättre att rekommendera dom till en sjukgymnast?

Om klienten och/eller du som PT misstänker att det är en faktisk skada som kan komma att inverka på utformandet av träningen eller till och med riskerar att förvärras är det absolut bäst att klienten uppsöker lämplig vårdgivare innan träningen startar så att du har ryggen fri samt att du faktiskt får bättre förutsättningar att göra ett bra jobb om klienten får ett utlåtande och rekommendationer innan ni startar.
I vissa fall kan det vara svårt att avgöra vad som skulle kunna klassas som en potentiell skada men enligt min erfarenhet brukar det inte vara något större problem. Men ‘better safe than sorry’ är min egen något konservativa approach. Här är för övrigt ett bra inlägg på ämnet:

Vad räknas som en skada?

Q: "Knakande ljud" kring axlarna vid träning, vad beror det på? Känns som ett vanligt problem hos många.

Det stämmer att det är relativt vanligt med olika typer av knakande ljud (krepitationer) kring skuldran liksom kring en del andra leder och senor. Huruvida det är ett problem dock, det är jag inte lika säker på. Om det är kopplat till ett trauma eller uppkomsten av någon form av skada eller smärtproblematik alternativt att det ömmar eller känns obehagligt - då kan det vara ett problem. I annat fall, om det bara knakar utan smärta, tidigare skada eller andra symtom (nedsatt rörlighet, obehagskänsla, svaghet) är det oftast inget att oroa sig över. Man kan uppmärksamma det lite extra och notera vilka rörelser som är mest provocerande och eventuellt anpassa träningen något men ljudet i sig innebär inte per automatik att någonting är trasigt eller håller på att gå sönder (även om detta förstås är svårt att helt förutspå).

Det finns några olika förklaringar till varför knakande ljud uppstår i kroppen (som inte är kopplade till skada eller abnormalitet):

-Kollaps av gasbubblor som uppstår inne i leden.
-Senor som glider över benstrukturer.
-Ökad ledlaxitet/överrörlighet.

Sedan finns det vissa patologier som kan vara kopplade till krepitationer kring skuldran, ex:

-Skada på labrum (broskläppen som förstärker ledpannan och bidrar till ökad stabilitet i glenohumeralleden). Kan uppstå exempelvis vid överbelastning från arbete med armarna över huvudet (ex. inom kastidrott) eller efter ett fall där man tar emot sig med armarna. En labrumskada tenderar att framkalla smärta främst vid provokation - exempelvis vid ett lyft med armen över huvudet - medan det vid vila kan vara smärtfritt.
-Skada/överbelastning av rotatorcuffen. En vanlig orsak till skuldersmärta som är mest prevalent hos medelålders (även om det även kan drabba yngre).
-Snapping scapula syndrome (‘Washboard syndrome’). Inte särskilt vanligt. Drabbar oftare yngre individer som arbetar med armarna över huvudet (ex. kastidrottare). Friktion kan uppstå mellan scapula och underliggande mjukvävnad såsom slemsäckar vilket kan framkalla både smärta och ett knäppande ljud.
-Artros i glenohumeralleden.
-AC-ledsartros

En symptomfri skuldra som knakar till lite ibland bör inte vara något att oroa sig över alltför mycket anser jag. Var lite extra observant och lyhörd för uppkomsten av andra symtom och träna på som vanligt med ett välbalanserat träningsprogram och god träningsteknik (ta det eventuellt försiktigt med “high-five-läget” och övningar som drag till hakan för att undvika att utsätta skuldran för onaturlig belastning).

Det var allt för denna omgång då några av övriga frågor var sådana som redan ställts och besvarats i tidigare Q&A:s. Men vi återkommer igen nästa månad.