IntensivePT

View Original

Frågor från senaste PT-kursen

Många bra frågor från ett nyfiket och intresserat kursgäng. Här är några av dem:

När man jobbar som PT, bör man träna på sitt gym man jobbar på på sin fritid, eller är det bättre att träna på annat gym?

Om man inte har några problem med att eventuellt bli störd under träningen kan man absolut träna på sitt arbetsgym. Jag skulle säga att de flesta PT:s gör det. Det är ju inte minst tidseffektivt samt att man kan träna kostnadsfritt och slipper köpa gymkort. Dessutom kan det faktiskt vara ett bra sätt att komma “under radarn” och etablera kontakt med medlemmar (potentiella PT-klienter) på ett naturligt sätt.

Personligen gör jag det inte dock men det är framförallt på grund av att jag inte arbetar heltid och försöker schemalägga maximalt antal klienter när jag väl är på plats på gymmet och då blir det inte mycket tid och energi över för egen träning. Då föredrar jag att träna på annan plats som dessutom ligger bättre till geografiskt i förhållande till bostad och mitt andra jobb.

Vad är skillnaden på paket/ timmar? Kan man slå fast vid paket pris ett ” kontrakt” där varken kunden eller PT inte får avbryta?

De flesta gym och PT:s säljer både enstaka PT-timmar och olika paket där priset på varje timme blir något reducerat. Exempelvis: 700kr/tim eller 640kr/tim vid köp av minst tio timmar.
När det gäller ångerrätt: “Du har 14 dagars ångerrätt när du handlar på distans eller utanför säljarens affärslokal.” https://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/dina-rattigheter-som-konsument/angerratt/

Vid ett köp i en affärslokal (ex. ett gym och tecknande av PT-timmar) har man således ingen rätt att ångra köpet. Skillnad däremot om man säljer onlineträning eller tecknar avtalet utanför gymmet. Sedan tror jag dock att de flesta vill ha nöjda kunder och personligen skulle jag kunna tänka mig att gå med på att häva ett köp i vissa fall om klienten av någon anledning inte skulle vilja fortsätta träna med mig efter ett par utförda PT-pass (det är dock extremt ovanligt skulle jag säga). Man skulle även kunna tänka sig att klienten får överlåta timmarna till någon annan om hen inte vill fortsätta själv.

Mer om PT-juridik här:
https://poddtoppen.se/podcast/1449704747/pt-podden/vad-behover-en-pt-veta-om-juridik-7-fahima-adem

Många Online-PT:s träffar aldrig sina kunder in real life utan tar allt på telefon/mail. Vad tycker du om det ?

Jag ser inga större problem förutsatt att man är tydlig med det från början samt att man har ett bra system för klientkommunikation. Man kan exempelvis låta sina klienter filma utförande av övningar så att du kan ge feedback och få en bättre bild av personens träningsteknik och rörelsemönster. Det ska också nämnas att onlineklienter generellt är mer självgående och har en längre träningsbakgrund än “vanliga” klienter som kanske är nybörjare eller brottas med motivationsproblem.

Man kan också erbjuda en hybridmodell där du exempelvis träffar klienten några gånger inledningsvis och screenar samt går igenom övningar och följer upp var sjätte till åttonde vecka. Däremellan hörs ni av via mail (och ev. Skype) och klienten betalar en fast månadsavgift för program och uppföljning och köper enstaka PT-timmar (ev. till reducerat pris) när ni gör uppföljningar.

Vad tycker du var svårast med PT-yrket under din yrkesresa?

Bra fråga! Det svåraste för mig har varit att få till ett balanserat arbetsschema och att hitta en arbetsnivå som är hållbar i längden. Det är tyvärr lätt som PT att halka in i “alltid tillgänglig”-träsket – och mitt tips är att hålla sig borta från det så mycket som möjligt. Här är några tips:

  • Som heltids-PT är 100-120 PT-timmar per månad lagom. Mer är inte bättre.

  • Se till att ha två helt lediga dagar per vecka och undvik att ha arbetspass som överstiger tio timmar (med pauser). Mardrömsscenariot är när du har 1-2 klienter tidig morgon, 1-2 klienter runt lunch och sedan 2-3 klienter på kvällen. Då kan du lätt hamna på ett arbetspass från 7-20 – men där du bara får betalt för sex timmar. Inte speciellt effektivt.

  • Ett annat tips är att inte alltid boka klienter hel eller halv utan att lägga in korta raster med jämna mellanrum då du kan gå undan och fylla på med lite energi.

    Exempel, eftermiddags/kvällspass
    15.00 Klient 1
    16.10 Klient 2
    17.15 Klient 3
    17.15-18.45 Middagsrast
    18.45 Klient 4
    19.45 Klient 5
    21 Redo att gå hem

    Många skulle skippa rasterna och gå hem tidigare men min erfarenhet säger att du ofta vinner i längden på att lägga in små korta pauser och även prioritera din egen hälsa och inte rucka alltför mycket på dina rutiner (kost, sömn, träning, fritid).

    Gränsen mellan att en klient får ont av ex dips, byta övning och hur länge "vågar" man vänta tills man ber dem söka en fysioterapeut?

Det är en fråga som inte är helt lätt att svara på. Det beror på graden av symptom, hur debuten såg ut (akut eller smygande), tidigare problem samt ev. tidigare diagnos etcetera. Andreas har lyckligtvis skrivit ett eminent blogginlägg om detta:
https://www.intensivept.se/blogg/2019/1/30/vill-du-ha-hjlp-med-din-klient

Vad säger du om Tens?

TENS = transkutan elektrisk nervstimulering. Du applicerar plattor på eller nära det smärtande området. TENS skickar elektriska signaler via plattorna genom huden och längs nervfibrerna. De signaler som skickas in genom huden försvagar och filtrerar bort smärtsignalerna som är på väg till hjärnan. TENS-signalerna hjälper också till att frisätta endorfiner som är kroppens egna smärtlindrare, samt att minska den lokala "smärtstressen" som annars ger ökad sekundär smärta och värk genom ökade muskel-spänningar och försämrad blodcirkulation i området kring den primära smärtan.

Källa: https://www.medistore.se/category.html/tens

TENS kan fungera som smärtlindring/symptomlindring men inte som “behandling”. Jag har använt det på en del patienter, mest som ett test, och om de upplevt att smärtan minskar har de kunnat hyra en apparat, vilket en del gjort. Min erfarenhet säger dock att de flesta som lånar hem eller köper en TENS-apparat inte använder den (låg compliance) – och då fungerar det ju inte särskilt bra.
Eller alls.

Är ju många som har "knakande knän" vid t ex knäböj, blir då rädda och vågar inte träna. Är detta något som kan innebära risk eller är det träning de behöver?

Så länge ljudet inte är kopplat till smärta, svullnad eller tidigare skada är det troligen inget man behöver oroa sig för. Här finns en reviewartikel:

Noise around the knee

Kan kompressionsstrumpor hjälpa kring benhinneinflammation?

Har tyvärr begränsat med erfarenhet och har inte läst några studier i ämnet. Jag skulle gissa på att det kan lindra smärtan och eventuell svullnad men att det kanske har begränsad effekt när det gäller att påskynda läkning och återhämtning. En snabb Pubmedsökning indikerar att det finns begränsat med forskning på ämnet. Här är en RCT där man bland annat testat kompressionsstrumpor (utan några signifikanta skillnader mellan grupperna):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3352296/

Personligen skulle jag säga att vid benhinneinflammation:

-Vila/alternativ träning/modifierad belastning.
-Komplettera med lätt träning, både rörlighet/cirkulation och styrka för underbensmuskulaturen (tibialis anterior, vader).
-Se över träningsupplägget (“för snabbt och för mycket”).
-Korrigera eventuella felställningar och se över val av skor samt träningsunderlag.
-Trappa upp träningen igen gradvis och var varsam på symptom.
-Komplettera eventuellt med kompressionsstrumpor om det känns bra (skadar inte att testa).

Att använda kompressionsstrumpor som ett sätt att lindra smärtan och fortsätta träna som vanligt är dock troligen ett mindre bra alternativ. Då börjar man i fel ände.

Det var allt för denna (om-)gång. Saknar du svar på din fråga? Skriv en kommentar så lägger jag till den.

-Sa du något?
-Nej, det var bara mina knän som lät.
-Ok men då är allt lugnt.